Metaaldetector gebruiken als hobby
Er zijn verschillende type metaaldetectors verkrijgbaar die allen metaal detecteren, en ook zilver en goud kunnen opsporen. Welke metaaldetector je wilt kopen hangt af van het doeleinde waarvoor je ‘m wil gebruiken.
Metaaldetector voor beginners
Is het speuren naar metalen voorwerpen in de grond je hobby geworden? Metaaldetectors voor beginners bieden je een leuke instap. Zij doen wat ze moeten doen en zijn verkrijgbaar tussen de 200 en 400 euro. In tegenstelling tot duurdere metaaldetectors is de bediening eenvoudiger uitgewerkt, waardoor deze metaaldetectors toegankelijker zijn en ook nog eens lager geprijsd. Ideaal voor de beginner.
Duurdere metaaldetectors zijn fijner afgestemd en kunnen ook nog eens goud detecteren.
Waar kun je het beste zoeken?
Er bestaan vele locaties waar je leuk kunt speuren naar voorwerpen. Het hangt er allemaal van af wát je zoekt. Wie op zoek is naar euromunten of horloges kan zijn hart ophalen op drukbezochte plekken. Bijvoorbeeld aan het strand. Wordt het signaal alsmaar sterker en heb je ‘beet’, dan kunnen het natuurlijk ook blikjes zijn of doppen, maar soms wil je wel eens geld vinden, of andere verrassende voorwerpen die bijvoorbeeld aangespoeld zijn en onder het zand beland zijn.
Mag je overal met een metaaldetector zoeken?
Je mag niet zomaar overal zoeken en gaan graven. Allereerst dien je de grondeigenaar toestemming te vragen voor het zoeken op diens land. Daarnaast geldt er een meldplicht voor historische vondsten en zogenaamde ‘schatten’. Bij dergelijke vondsten meld je dit i.i.g. bij de gemeente en daarnaast bij de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed (het RCE).
Tot 30 cm. diepte mag er gegraven worden, dieper is sowieso niet toegestaan. Daarnaast zijn er tal van gemeenten waar niet op gemeentegrond gezocht en gegraven mag worden. Denk aan gemeenten als Nijmegen en Maastricht, die een verleden kennen met de Romeinen. Ga je aan de slag, lees je dan eerst goed in.
Geef een antwoord