3 Redenen waarom dierproeven moeten stoppen

3 Redenen waarom dierproeven moeten stoppen

Tegenwoordig kan je gemakkelijk meer leren over dierproeven in Nederland. Omdat sinds 1978 alle dierproeven zijn geregistreerd kan je zien hoe het beleid in de loop der jaren is veranderd. Het is goed om te zien dat het aantal dierproeven per jaar afneemt. Dierproeven voor make-up en cosmetica zijn in Nederland verboden. Ook tests op mensapen zijn in Nederland en sinds kort ook in de rest van de EU niet meer toegestaan. De Partij voor de Dieren vindt dat deze trend sneller doorgezet kan worden. Hier volgen drie redenen waarom tests op dieren zo snel mogelijk moeten stoppen.

Levens ruilen is immoreel

Dieren hebben gevoelens. Proefdieren hebben het daarom zwaar te verduren. Ze lijden aan eenzaamheid, leven met weinig ruimte en worden bijna allemaal dood gemaakt in die ene proef die ze moeten verduren. Dieren kunnen niet zelf kiezen om zich op te offeren voor mensen. Vroeger was de manier van denken over deze ethiek anders. Tegenwoordig hebben mensen echter meer compassie voor dieren. Alhoewel de zondes van het verleden begrijpelijk zijn is het nu tijd om een einde te maken aan dierproeven. Er worden te veel dierenlevens opgeofferd om medicijnen te ontwikkelen. Lang niet al die medicijnen redden genoeg mensenlevens om dit te verantwoorden. Zelfs als de medicijnen stuk voor stuk levens zouden redden zijn dierproeven gewoon niet meer van deze tijd.

Dierproeven zijn onnodig

Mede dankzij de inzet van de partij voor de dieren zijn er steeds meer proefdiervrije technieken om onderzoek te doen. Het Nederlands budget hiervoor is dan ook verdubbeld. Door cellen van mensen te kweken maken wetenschappers een soort mini organen van mensen. Medicijnen kunnen op deze gekweekte cellen getest worden in plaats van op proefdieren. Veel nieuwe medicijnen moeten bij wet verplicht eerst op dieren worden getest. Het is tijd om deze archaïsche wetten te veranderen en levens te redden.

Twee keer zo veel dieren

Elk jaar worden er bijna een half miljoen dieren gebruikt voor dierproeven. Meer dan negen op de tien dieren die wordt getest gaat dood door deze test. Maar bijna twee keer zoveel dieren gaan dood door dierproeven. Er worden namelijk grote aantallen dieren gefokt voor tests. Wanneer deze dieren niet meer nodig zijn voor tests, worden deze gedood. Jaarlijks worden er zo’n 400.000 dieren gedood op deze manier. Per proefdier dat in onderzoek wordt gedood wordt er dus een tweede dier gedood zonder onderzoek. Dierproeven zorgen zo voor een barbaarse verspilling van onschuldige levens.

Dierenrechten in de grondwet

De Partij voor de Dieren stelt voor om een einde te maken aan dierproeven. De partij probeert dit te doen door dierenrechten vast te leggen in de grondwet. Tijdens de afgelopen eeuwen heeft de mens geleerd zijn soortgenoten niet als producten te behandelen. In die trend is het nu tijd om andere diersoorten niet langer als een ding te zien. Het is tijd om de onvervreemdbare rechten van dieren te erkennen. Zo wordt de wereld een plek met meer compassie voor mens en dier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*